VI-ти фестивал „Изкуството на барока“ (2012)

окт.
6
сб
2012
Хармонията в надпревара с Инвенцията
окт. 6 @ 19:00 – 20:30
Ансамбъл Кордевенто Ерик Босграаф – блокфлейта (Холандия) Зефира Вълова – цигулка Иван Илиев – цигулка Зденка Прохазкова – виола (Чехия) Линда Манчева – виолончело Явор Генов – лютня Алесандро Пиану – клавесин (Италия) В програмата: Йохан Себастиан Бах Концерти за блокфлейта и струнни, реконструкции и Антонио Вивалди Концерти за блокфлейта и струнни оп. 8 „Пролет“ – „Лято“ – „Есен“ – „Зима“ Холандският блокфлейтист Ерик Босграаф и ансамбъл Кордевенто ще представят за пръв път на Софийската публика реконструкции за блокфлейта и струнни на знаменитите Бахови инструментални концерти. След успешния компактдиск на ансамбъла с тези творби, издаден през 2011 г. следват многобройни концерти на значими фестивали в Европа, както и вдъхновение за ново начинание – Годишните времена на Вивалди изпълнени на блокфлейта! Новият прочит на произведенията, адаптиран към особеностите на блокфлейтата, но с безкомпромисна вярност към авторовата идея, Кордевенто ще поднесат магията на този музикален феномен от Барока. Ще оживеят картините, описани с думи и потвърдени с безпределна музикална инвенция и спиращи дъха хармонии от самия Вивалди в далечната 1725 г.
окт.
7
нд
2012
Тafelmusik
окт. 7 @ 12:00 – 13:30

Димитър Маринкев – траверсо
Яcу Моиcио – обой (Финландия)
Аапо Хакинен – клавесин (Финландия)

В програмата: трио сонати за флейта, обой и басо континуо от Георг Фридрих Хендел, Йохан Георг Телеман, Пиетро Локатели и др.

След многобройни специализации в Германия и Холандия, българският флейтист Димитър Маринкев се завръща в България за да реализира редица концерти посветени на бароковия камерен репертоар. На сцената на фестивал “Изкуството на барока“ той ще представи своите колеги от Финладия с изкусно подбрана програма, която илюстрира силното влияние на италианската мода в музиката на немските композитори от 18 век. Наред с известните сонати на Телеман и Хендел, ще прозвучат и рядко изпълнявани произведения от Локатели, Галупи и Клайнкнехт.

окт.
8
пн
2012
Вдъхновени от Бетовен
окт. 8 @ 19:00 – 20:30

Василий Илисавски – хамерклавир
Изхар Елиас – китара (Холандия)
Зефира Вълова – цигулка
Иван Илиев – виола
Линда Манчева – виолончело

В програмата: камерни творби от Бетовен, Диабели и др.

Необикновен концерт, разкриващ съдбата на някои от емблематичните творби на гениалния Бетовен… Сред тях до-минорното клавирно трио из оп. 1 и „Пролетна“ соната за клавир и цигулка, вдъхновяват редица композитори от 19 век, като музикални откъси от тях оживяват в различни творби, дори и в пиеси за соло китара. Василий Илисавски ще ни поднесе клавирните оригинали в изящна интерпретация, а вариациите за китара и струнни са поверени на талантливия Изхар Елиас от Холандия. Двамата солисти ще илюстрират прехода между класическата и романтичната епоха подкрепени от българските инструменталисти Линда Манчева, Зефира Вълова и Иван Илиев.

окт.
30
вт
2012
Шубертови страсти
окт. 30 @ 19:00 – 20:30

Ален Бюе – баритон (Франция)
Василий Илисавски – хамерклавир
Алексис Косенко – флейта (Франция)
Зефира Вълова – цигулка

В програмата: сонати и песни от Франц Шуберт

Творчеството на Шуберт е особено богато в камерния вокален жанр. В центъра на тази програма са песни из цикъла „Хубавата мелничарка“, изпълнени от един от най-ценените гласове в камерното музициране на френска и световна сцена – Ален Бюйе в сътрудничство с руския специалист по исторически пиана Василий Илисавский. В програмата са и прословутите вариации за флейта и клавир по една от най-красивите теми „Сухи цветя“ (Trockne Blumen) из песенния цикъл. Виртуозният флейтист Алексис Косенко ще огласи българската сцена с прелестния звук на оригинална виенска флейта от 19 век. Шубертовият гений ще разцъфти и в цигулковите сонатини в изпълнение на Зефира Вълова на италианска цигулка от 1760 г.

ное.
7
ср
2012
…За клавесин или за фортепиано…
ное. 7 @ 19:00 – 20:30

Галина Драганова – хамерклавир
Василий Илисавски – клавесин

В програмата: произведения за два клавира и четири ръце от Моцарт, Бах, Муцио Клементи и Чарлз Бърни

Дори и 100 години след изобретяването на фортепианото (хамерклавир), композиторите са продължавали да адресират своите произведения „ за клавесен или фортепиано“.
Двата инструмента, съществували паралелно доста дълго време, ще се представят в комбинация – един доста рядък за 18 век жанр – два клавира.
Галина Драганова и Василий Илисавски ще изпълнят най-ранните творби от този жанр – дуа на прочутия пътешественик и музикален историк Чарлз Бърни и на първия виртуоз на фортепианото Клементи, както и популярни произведения на Моцарт. Програмата ще се допълни и с един от клавирните концерти на Бах.

ное.
13
вт
2012
Цигулковите виртуози на барока
ное. 13 @ 18:00 – 19:30

Зефира Вълова – цигулка

В програмата: Телеман, Бибер, Вестхоф

ное.
14
ср
2012
Всички пътища водят към Рим
ное. 14 @ 19:00 – 20:30

Бароков оркестър на Европейския съюз
Ларс Улрик Мортенсен, диригент

В програмата: кончерти гроси от Арканджело Корели, Георг Фридрих Хендел и Георг Муфат

Бароковият оркестър на Европейския съюз е уникална формация, която въплъщава в музика идеята за хармонията на нациите. За годините на съществуването му оркестърът е гостувал в над 53 държави в Европа и Азия, а близо 700 талантливи млади музиканти са полжили началото на успешната си кариера с участие в състава му. През 2012 година членовете му представляват Германия, Испания, Унгария, Великобритания, Австрия и др. под диригентството на Ларс Улрик Мортенсен, Рикардо Минази, Пол Аню. Гостуващи концермайстори са българката Зефира Вълова, Хю Даниел от Уелс, а за концерта на сцената на фестивал ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА – хърватинът Боян Чичич. Програмата е конструирана около творчеството на Арканджело Корели, който налага нови европейски стандарти в инструменталната музика на Европа в навечерието на 18 век в Рим. Повлияни от него, двама германци Хендел и Муфат надминават своя кумир и даряват на музикалния свят произведения, превърнали се в символ на барока.

ное.
17
сб
2012
Апотеоз на Бах
ное. 17 @ 19:00 – 20:30

Аапо Хакинен – клавесин
Зефира Вълова – цигулка
Алексис Косенко – флейта

В програмата: солови и трио сонати от Йохан Себастиан Бах и Карл Филип Емануел Бах

Йохан Себастиан Бах е името, най-често асоциирано с музиката на барока. Неговият гений дава плод – стотици вокални и инструментални творби с ненадминато композиционно майсторство и емоционално въздействие. Той владее до съвършенство сложните полифонични жанрове, често заклеймявани като старомодни от съвременниците му, но и основополага нови такива – сонатата с облигатен (изписан) бас. Такива са част от сонатите, подбрани от тримата инструменталисти в настоящата програма.
Истински лукс в европейскта музикална история е, че геният има няколко гениални синове. Сред тях Карл Филип Емануел се отличава с това, че комбинира всичко научено от своя баща с естетиката на галантния стил, навлизащ на мода в средата на 18-тото стоелтие. Галантните триа в програмата разкриват пълна палитра от афекти и цветове: от бурни страсти и енергични Allegri до меланхолични и изпълнени с тъга бавни части, поднесени от тримата солисти с дълбоко познание и мъдрост.

ное.
21
ср
2012
„Парижките квартети“ на Телеман
ное. 21 @ 19:00 – 21:00

Les Ambassadeurs

Алексис Косенко – флейта
Алан Размусен – клавесин (Дания)
Зефира Вълова – цигулка
Томаш Покшивински – виолончело (Полша)

Телеман е един от най-продуктивните композитори на барока, а квартетите за флейта, цигулка, чело и басо континуо са безспорно сред най-сияйните бисери в творчеството му.
Първото им издание се появява през 1730 г. в Париж, поради това днес са известни като „Парижки квартети“. Международният ансамбъл Les Ambassadurs, създаден през 2011 г. от френския флейтист и диригент Алексис Косенко ще изпълни подбор от 4 квартета, в които различните инструменти си партнират равностойно и разкриват прелестни виртуозни мелодии.

ное.
24
сб
2012
„Баядерки“ – опера от Шарл Симон Кател (концертно изпълнение)
ное. 24 @ 19:00 – 21:00

Дидие Талпен, диригент (Франция)
Соламенте натурали & Музика флореа

НФХ „Светослав Обретенов“ с диригент Илия Михайлов

През 1810 г. в парижката опера е представена за пръв път операта „Баядерки“ на френския композитор Кател. На премиерата присъства и Наполеон, но с претенциозния си темперамент, той принуждава оркестърантите да свирят със сурдинки по време на цялото представление за да угодят на вкуса му.
На сцената на фестивала тази опера в 3 действия ще прозвучи в концертно изпъленение на инструменти от епохата от два темпераментни ансамъла от Словакия и Чехия. Соловите партии се изпълняват от изтъкнати френски певци, а им партнира Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“.

15 ноември (четвъртък), 15:30 ч.

НМА „П.Владигеров“ (бул. Евлоги Георгиев 94)

Уъркшоп на Бароков оркестър на Европейския съюзза студенти