XIV-ти фестивал „Изкуството на барока“ (2020)

Фестивал „Изкуството на барока“, част от Културния календар на Столична община, стартира на 6-ти октомври в 18:00 часа в АККК „Сердика“ /Ларгото/ с концерт на ненадминатия майстор на блокфлейтата Ерик Босграаф. Заедно със Зефира Вълова – цигулка, Сабина Йорданова – фагот и Алесандро Пиану – чембало ще изпълни произведения от Телеман, Фаш и Матеис. Пак там, на 14-ти октомври, трио в състав Анна Фусек – блокфлейта и цигулка, Джанлука Джеремия – лютня и Людовико Минази – виолончело ще представи виртуозна италианска музика от 17 век.

Специален гост на концертите на 2-ри и 9-ти ноември ще бъде гръцкият цигулар и композитор Симос Папанас. Първият от двата концерта ще предложи на публиката произведения на Купрен и Муфат в изпълнение на Ева Зайчик – мецо сопран, Симос Папанас – цигулка, български и гръцки инструменталисти. Ще прозвучи и авторска творба на Папанас. Вторият концерт е посветен на 250 годишнината на Бетовен. Публиката ще чуе негови камерни творби, изпълнени отново от Симос Папанас и Зефира Вълова, а също и Василий Илисавский – хамерклавир, Давид Богорад – виола, Димос Гударулис и Алексис Караискакис – виолончело.

Фестивалната програма продължава на 18 ноември в 19:30 часа с „Барок за всички“ с произведения от Бах, Вивалди и др. На сцената ще бъде фестивалният ансамбъл, изявени инструменталисти от уъркшоп по старинна музика и талантливи деца-изпълнители.

За финал на тазгодишното издание на фестивала немското бароково сопрано Гудрун Сидоние Отто, Снежина Куманова – мецо сопран, Георги Еленков – тенор, Валентин Ватев – бас, Николай Стойков – клавесин и ансамбъл Тутти Соли, под диригентството на проф. Виржиния Атанасова ще представят „Кантата за кафето“ от Й.С.Бах и част от „Галантните Индии“ на Ж.Ф.Рамо. Режисьор на концерт-спектакъла „Копнеж по екзотичното“ е Пламен Бейков, хореограф – Ангелина Гаврилова, сценичен дизайн – Пенка Казанджиева. Ще прозвучат и творби за облигатен клавесин и соло цигулка в изпълнение на Николай Стойков и Зефира Вълова. Концертът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.

И тази година фестивалът предлага няколко образователни прояви. На 8-ми октомври Ерик Босграаф ще проведе уъркшоп за изпълнение на духови инструменти. Уъркшоп за струнни и клавирни инструменти ще се състои на 15-17-ти октомври и на 9-ти ноември в читалище „АУРА“ (за повече информация https://fb.com/luxuriaeuropae).

На 27-ми и 28-ми ноември, съвместно с Къща-музей „Панчо Владигеров“, Гудрун Сидоние Отто ще проведе уъркшоп по барокова интерпретация за певци (за записвания: +359 88 240 59 23 и +359 2 8687389; https://vladigerov.org ).

Предвид ограниченията заради вирусологичната обстановка, билети ще бъдат налични само и единствено в EPAY GO и касите на EasyPay. Капацитетът на залите е ограничен до 50%. До събитията ще бъдат допускани само лица с маски и без грипоподобни симптоми.