XV-ти фестивал „Изкуството на барока“ (2021)

Петнайсети фестивал ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА - плакат програма

За ценителите на красивия автентичен звук за петнайсета поредна година есенните месеци преминават под знака на „Изкуството на барока“. Фестивалът тази година включва концерти на 26 септември, 6, 7, 9, 12, 16, 19 и 20 октомври. Акцентът на тазгодишното издание е участието на вече утвърдени на европейските сцени български певци и инструменталисти, специализирали исторически-информирано изпълнение. 

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Министерство на Културата и Национален фонд „Култура“ под патронажа на Вицепрезидента на Р. България Илиана Йотова.

Стартът е на 26 септември от 18 часа в Централен военен клуб с галаконцерт на певци и инструменталисти от проекта „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“. 

Участват Румяна Костова  и Мирела Александрова – сопран,  Пламен Папазиков – баритон, както и Иван Иванов – корнет,  Бояна Майналовска – виола д’аморе, Сабина Йорданова – фагот, Деян Иванов – обой, Константин Кожухаров – обой,  Николай Гинов – виола да гамба,Евгения Бауер-цигулка, виола, Зефира Вълова и Елена Ганова –– цигулка и Илина Жабленска – контрабас. От Гърция гостува Димос Гударулис – виолончело, а от Сърбия – Ана Торбица – виола, Предраг Госта – орган, чембало  и Дарко Караич – лютня.

В програмата: са включени творби от Хендел, Вивалди, Люли и др. В рамките на галаконцерта е предвидена  и демонстрация  на старинни инструменти.

На 6. октомври  от 19.30 ч. в залата на БАН изпълненията на музика от Пърсел, Корели и Рамо са на на дуо „Диагонал“, ансамбъл „Силуети“ и камерни ансамбли, изявили се в “Платформа за семейно музициране“,  реализирана  по програма „Активни публики“  на Столична община.

Участват и талантливи деца- изпълнители. Концертът е с безплатни билети.

На 7 октомври от 19:30 ч. В, Ларгото на Сердика, реализиралата се в Швейцария барокова цигуларка  Пламена Никитасова,  в компанията на Матиас Шпетер – теорба  и  Дирк Бьорнер – чембало и  орган, ще представи музикални шедьоври от Бибер, Шмелцер и други композитори от  17 век . Концертът е под надслов “Фантастичната цигулка” и е предшестван от беседа „Цигулковата  техника от 17 век“ в 18:00  ч.

Португалска и немска музика ще звучи на 12 октомври, в зала БАН от 19:30 ч.

„Диалози“ е с участието на познатия на българската публика френски флейтист Алексис Косенко  и Николай Стойков –  чембало.

Произведенията, включени в програмата, са от Сейшас, КФЕ Бах и др. 

На 16 октомври 2021 г. от 19:30 ч. в Аулата  на СУ  гостува гръцкият цигулар-виртуоз и композитор Симос Папанас. Произведения от Григ, Респиги, Владигеров, вдъхновени от барока, той ще изпълни в компанията на талантливите млади щрайхисти от оркестър Drop Down Community, а  античните оригинали ще изпълни Явор Генов – лютня. Концертът е с подкрепата на Министерство на Културата.

На 19 октомври  от 19 ч. в  Зала “България” е концертът-спектакълът “Сънят на Паладио”. В програмата са търсени музикалните съответствия на универсалните принципи, които великият италиански архитект Паладио, творил през 16 век е изградил,  съчетавайки  естетическите принципи на пропорцията и стила с функционалността. В спектакъла участва камерен оркестър от Софийска филхармония с диригент  Виржиния Атанасова  и солисти Мария Радоева – сопран, Сенжина Куманова – мецосопран, Северин Василев – тенор, Валентин Ватев – бас, Малина Манчева – цигулка,  Атанас Атанасов – чембало,   Балетно трио с хореограф Ангелина Гаврилова и художествен дизайн на Пенка Казанджиева допринасят за оригиналността на концерта- спектакъл.

В програмата: Дженкинс, Брунс, Кирнбергер, Роман, Атанасов 

Заключителният концерт е на 20 октомври от19:30 ч., Аула на СУ „Св Климент Охридски“ .

Паралели между старинна европейска музика и български фолклор по отношение на тематика и  емоции търсят сопраното Ина Кънчева,  Фолклорна формация и Фестивален ансамбъл в състав: София Проданова – цигулка, Иван Илиев – цигулка, Евгения Бауер – виола, Линда Манчева – виолончело, Яна Борисова – чембало,  Явор Генов – лютня, Зефира Вълова – цигулка и диригент

В програмата: Бах, Вивалди, български фолклор