Фестивал „Изкуството на барока“

Идеята за организиране на бароков фестивал е породена от нарасналия в България интерес към културната история на Стария континент след включването ни в европейското семейство. Тя има за задача да запълни съществуващата у нас липса на традиция за изпълнение на старинната музика по начин, близък до автентичното ѝзвучене – със съответните исторически инструменти и изпълнителска техника, характерни за епохата.

Амбицията на Luxuria Europae за фестивал „ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА” е да направи достояние на българската публика най-добрите изпълнения на старинна музика от изтъкнати европейски музиканти и да стимулира съвместни проекти между утвърдени чуждестранни и наши млади изпълнители.

Освен поредица концерти, фестивалът включва и майсторски класове за ученици и студенти от специализираните училища, създава и развива това звено – а именно музикалната култура на Европа, поднесена съобразно естетиката на съответната епоха. Тази неизменна част от културния живот подрежда София сред домакините на такива фестивали като Бaрселона, Лондон, Утрехт, Берлин, Истанбул, Букурещ и др.

окт.
1
вт
2019
Откриване на тринайсети фестивал (вход свободен)
окт. 1 @ 18:30 – 20:00
Откриване на тринайсети фестивал (вход свободен) @ Регионален исторически музей София
За откриването на 13-тия ежегоден фестивал, посветен на исторически-информираното изпълнение на творби от изминали епохи, Фестивалният бароков ансамбъл ви кани в Музей за история на София. Четирите Вивалдиеви концерта, познати като “Годишни времена” и камерни творби от италианската музикална съкровищница ще звучат на старинни инструменти в ръцете на български и международни солисти. Фестивален бароков ансамбъл със солисти: Иван Иванов – корнет Людовико Минази – виолончело Аапо Хакинен – чембало Зефира Вълова – цигулка В програмата: Вивалди, Мерула и др. Вход свободен Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2019-та година.
окт.
16
ср
2019
Шалюмо – изгубената любов
окт. 16 @ 19:30 – 21:00
Шалюмо - изгубената любов @ Аула на СУ "Св. Климент Охридски"

Специално за публиката на Изкуството на барока, нейният фаворит от Холандия – виртуозният Ерик Босграаф ще свири не само на блокфлейта, но и на шалюмо. Този предшественик на кларинета, инструмент съществувал само няколко десетилетия, вдъхновява Телеман и колегите му в Дармщат да експериментират с тембри и музикални окраски. Освен редки и интригуващи творби, Босграаф ще свири и Вивалдиеви и Бахови шедьоври. Обединени в ансамбъл Кордевенто, той ще се представи в компанията на елегантната блокфлейтистка Уей Хунг от Тайван, българската фаготистка – специалист в областта на барокова интерпретация Сабина Йорданова и още изпълнители на старинни инстументи от Италия, Русия и Германия.

Ансамбъл Кордевенто

 • Ерик Босграаф –  шалюмо, блокфлейта
 • Карл Розман – шалюмо, блокфлйета  
 • Уей Хунг – блокфлейта
 • Сабина Йорданова – бароков фагот
 • Анна Дмитриева – цигулка
 • Евгения Бауер – виола 
 • Алесандро Пиану – чембало 

В програмата: творби от Телеман, Граупнер, Вивалди

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2019-та година.

ное.
3
нд
2019
„КОГАТО ПОГЛЕДНА ОЧИТЕ ТИ…“
ное. 3 @ 19:30 – 21:00
„КОГАТО ПОГЛЕДНА ОЧИТЕ ТИ...“ @ Галерия и зала "Оборище 5"

“Повече от всеки друг композитор чувстваме Шуман като близък приятел. Странно е да сме така близки с човек, отишъл си преди повече от 150 години и то човек, изключително свит и срамежлив. Но чрез своето музикално творчество Шуман ни доверява най-дълбоките си тайни – превежда нас слушателите през всичките си настроения. Той е и най-автобиографичен сред романтичните композитори, доверявайки ни се по начин, който би бил немислим за по-ранни композитори. И въпреки неговата откритост, остават много неразбрани аспекти за човека и музиканта Роберт Шуман.”

Стивън Исърлис

 • Альона Баева – цигулка
 • Пламен Папазиков – баритон 
 • Василий Илисавский – хамерклавир

В програмата: камерни творби от Шуман

ное.
9
сб
2019
Френски сонати
ное. 9 @ 19:30 – 21:00
Френски сонати @ Галерия и зала Оборище 5

Единство от виртуозност, изящество и завладяващи емоции в една програма, посветена на френския стил. Композитори, които усъвършенстват изпълнителските похвати за своя инструмент и оставят наследство от ефектни и брилянтни творби ще предизвикат тримата изпълнители. В неповторимата атмосфера на “Оборище 5” на 9 ноември ще свирят италианецът Мауро Колантонио, който свири на виола да гамба и флейта, Николай Стойков – клавесинист, а също и флейтист, както и цигуларката Зефира Вълова – доказала страстта си към старинния репертоар с множество концерти у нас и в чужбина.

 • Зефира Вълова – цигулка
 • Мауро Колантонио – виола да гамба, траверсо 
 • Николай Стойков – клавесин

В програмата: Льоклер, Маре, Мондонвил, Рамо

ное.
13
ср
2019
Звукът, разпръснат в рими
ное. 13 @ 19:30 – 21:00
Звукът, разпръснат в рими @ Галерия и зала "Оборище 5"

С копнеж по мита за Орфей, дуото Данчева – Пазоти ще изпълнят арии и ламенти от съвременника на Монтеверди – сицилианецът д’Индия. Той се запознава с всички стриктни и модерни вокални форми на своето време и синтезира в творчеството си най-ефективните композиторски похвати за да “предизвика афектите на душата”.

 • Алена Данчева – сопран
 • Микеле Пазоти – теорба

В програмата: Зигизмондо д’Индия, Капсбергер, Пичинини

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2019-та година.

ное.
30
сб
2019
Studiolo dei tempi
ное. 30 @ 19:30 – 21:30
Studiolo dei tempi @ Аула на СУ "Св. Климент Охридски"

Италианският музикален Ренесанс и неговото отражение.

Концерт-спектакъл посветен на ренесансовия и ранен бароков естетически идеал с участието на български гласове, балет и ансамбъл с дългогодишна дейност в областта на старинния вокален репертоар. Както Studiolo е пространство за създаване и преклонение пред изкуствата, за среща на античността със съвремието, така и концертната програма ще предложи в оригинал оперни сцени, дуети и инструментални творби от италиански композитори от 17 век, но и съвремнна творба от А. Атанасов по Монтевердиевите Ballo delle ingrate.

Инструментален ансамбъл Tutti soli

със солисти:

 • Мария Радоева – сопран
 • Снежина Куманова – мецосопран 
 • Димитър Арнаудов – контратенор 
 • Пламен Бейков – бас
 • Виржиния Атанасова – диригент 

и

 • Пенка Казанджиева – сценичен дизайн
 • Ангелина Гаврилова – хореограф

В програмата: Луиджи Росси, Дж. Пикки, Атанас Атанасов и др.

дек.
11
ср
2019
Facce d‘amore
дек. 11 @ 19:30 – 21:00
Facce d‘amore @ Аула на СУ "Св. Климент Охридски"

Европейското турне на полския контратенор и брилянтните инструменталисти от “Златната ябълка” ще започне в София! Програмата е посветена на различните проявления на любовта в оперния бароков репертоар и представя втория солов албум на  Якуб Йозеф Орлински , завършил Джулиард в Ню Йорк и превърнал се в световна сензация не само заради извънредния си тембър и завлядяващо сценично присъствие, но и заради увлечението си по брейк танците.

 • Оркестър Il Pomo d’Oro
 • Якуб Йозеф Орлински – контратенор
 • Франческо Корти – чембало и диригент

В програмата: Хендел, Бонончини, Кавали, Хасе