Алена Данчева

 

Алена Данчева (сопран) е родена в София, където започва музикалното си образование. Завършва СМУ „Любомир Пипков“ в класа по арфа на Весела Желева, след което продължава обучението си в Държавната консерватория „Джузепе Верди“ в Торино. През 1996 г. се дипломира с арфа в класа на Габриела Босио и през 1999 г. се дипломира в секцията Грегориански песнопения. Същевременно започва вокалното си обучение в Торино с Лаура Бракко. Благодарение на стипендия, отпусната й от музикалната асоциация DE SONO, от 2003 г. до 2005 г. специализира във Виена с Клаудия Виска и през следващите години в Мадрид с Даниел Муньос.

Развива солова и ансамблова дейност, концертирайки в цяла Европа и Япония с репертоар, който обхваща периода от грегорианските песнопения до съвременна музика с подчертан интерес към ренесансовата и барокова музика. Сътрудничи на редица ансамбли за старинна музика, сред които са: La Venexiana (Claudio Cavina), Cantica Symphonia (Giuseppe Maletto), La Fonte Musica (Michele Pasotti), Concerto Italiano (Rinaldo Alessandrini), Daltrocanto и Vox Libera (Dario Tabbia), William Byrd Ensemble (Graham O’Reilly), L’Astreé ( Giorgio Tabacco), La Risonanza (Fabio Bonizzoni), La Grande Chapelle (Albert Recasens), Odhecaton (Paolo da Col).

Развива активна дейност с La Fonte Musica – ансамбъл за средновековна музика. Техният втори диск Metamorfosi 300 за звукозаписната компания ALPHA е награден с отличието Diapason D’or. Предстои й публикацията на диск с творби от Зигизмондо Д’Индия в партньорство с Микеле Пазоти – програма, която дуото представя на фестивал “Изкуството на барока” през 2019 г. Предвидено е и публикуването на 4ти диск със същия ансамбъл посветен на композитора Антонио Дзакара да Терамо.

Пяла е с оркестрите I Barocchisti (Diego Fasolis); оркестър на Accademia Montis Regalis дирижиран от Алесандро де Марки; Il Quartettone дирижиран от Джорджо Медзанотте. През 2006 г. изпълнява ролята на La Messaggiera и La Speranza в операта „Орфей“ на Монтеверди под диригентството на Риналдо Алессандрини. През 2009 г. изпълнява и записва ролята на Amore и Valetto в операта „Коронацията на Попеа“ от Монтеверди под диригентството на Клаудио Кавина. Под палката на Диедо Фазолис е била в ролята на Amore в операта „Орфей и Евридика“ от Глук, записва The Fairy Queen на Хенри Пърсел, и La Barca di Venezia per Padova от Адриано Банчиери за Швейцарското радио. С Фабио Боницони изпълнява ролята на Авел в ораторията Il Primo Omicidio на Алесандро Скарлати. През 2016 г. под диригентството на Риналдо Алессандрини участва в операта Gli Equivoci nel sembiante в ролята на Клори за фестивала Pur ti miro.

В областта на камерната музика концертира както в рецитали с пиано, така и в малки формации, обхващайки от бароков до съвременен репертоар. Сътрудничи често в областта на съвременната музика с Trio Debussy и Fiarì Ensemble.

Гост е на фестивалите за старинна музика в Регенсбург, Потсдам, Лондон, Брюж, Нант, Виена, Париж, Ню Йорк, Херне, Милано, Торино, Утрехт и много други. Записвала е за дискографските къщи Stradivarius, Opus 111, ARTS, Glossa, Callisto, Symphonia, Passacaille, Ambronay records, ALPHA и други.