Анка Златева

Анка Златева (клавесин) получава образованието си в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София с акордеон. От 1999 г. живее в Дания, където учи баян с Геир Драугсвол и клавесин с Карен Енглунд в Кралската датска музикална академия. Радва се на активна концертна и преподавателска кариера на тези два инструмента и е дълбоко ангажирана с изпълнението на барокова и съвременна музика.

Носител е на множество международни награди, концертира в Украйна, Австрия, Германия и Италия с различни камерни ансамбли, а като солист с оркестър – в България и Дания. След солово изпълнение в Орхус, Дания, пресата пише за нея: „страстен солист“, „… виртуоз на своя инструмент“.

Репертоарът й като солист на клавесин включва творби на Бах, Бьом, Букстехуде, Купрен, Рамо, Фрескобалди, Скарлати, Пърсел, Лигети и др.

През 2005 г. съвместно с акордеониста Адам Орвад основава Дуо Диагонал – клавесин и класически акордеон/баян. Тези два полифонични инструмента в исторически и акустичен план са коренно противоположни, но чути заедно изненадват слушателя с голяма тонова дълбочина, интензивност и богатство на звукови нюанси.

Първият диск на Дуо Диагонал “Incontri” вкючва музика на Купрен, Матезон, Тиме Орвад, Кайсер и Владигеров, а през 2021г. предстои издаването на втория им албум “Anytime” с музика на Букстехуде, Пърсел, Рамо, Франдсен, Агирре, Боруп-Йоргенсен, Орвад и Бърнстейн.

Множество композитори, вдъхновени от уникалните акустични параметри на Дуо Диагонал, му посвещават нови творби.

www.duodiagonal.dk