Димитър Маринкев

Димитър Маринкев учи флейта в Държавната музикална академия, София. От 1996 г. започва обучение по блокфлейта в класа на Мариолайн ван Роон в Консерваторията на град Енсхеде, Холандия. Между 1998 и 2001 г. учи флейта траверсо в Консерватория „Свеелинк”, Амстердам в класа на Джед Венц. След това продължава обучението си по флейта траверсо при проф. Конрад Хюнтелер в град Мюнстер. През 2003 г. специализира барокова камерна музика с проф. Циперлинг в Консерваторията на град Кьолн. Паралелно с това следва модерна флейта в класа на Карола Лихт в Messiaen Academy и взема уроци при проф. Роберт Уин в Кьолн, а по-късно води семинари по барокова интерпретация в неговия клас.

Маринкев участва в редица барокови формации, а от 1999 г. до днес e постоянен член на Кьолнския камерен ансамбъл, с който концертира в Европа, Азия и Австралия. Между 1998 и 2003 г. преподава флейта в музикалните училища в Енсхеде, Холандия и Райне в Германия, а между 2000-2003 г. е и диригент на католически църковни хорове в Райсен и Нейфердал, Холандия.

Maринкев развива активна концертна дейност като солист и камерен музикант. Изявява се в различни формации с Аапо Хакинен – чембало, Василий Илисавский – хамерклавир, Ясен Енчев – обой, с контратенора Тепо Лампела, със сопраното Алена Данчева и др.

В периода 2005 – 2009 г. инициира многобройни концерти в католическата катедрала “Св. Йосиф” в София, провеждани съвместно с посолството на Финландия в България. Участва в концерти в рамките на фестивал „Изкуството на барока“ на траверсо и блокфлейта.

В момента подготвя камерни проекти по стипендиантска  програма за развитие на дигитални медии на Министерство на културата на Северен Рейн/Вестфалия и запис на камерни произведения от Й. Хайдн.