Иван Иванов

 

Иван Иванов (корнет) започва музикалното си пътешествие с пиано на 8 – годишна възраст и на валдхорна на 13. Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в класа по валдхорна на проф. Ясен Теодосиев. Веднага след това е приет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където следва паралелно специалностите Музикална педагогика и Валдхорна (в класа на проф. Ясен Теодосиев и проф. Владислав Григоров).

Проявява интерес и към композирането, като за няколко семестъра следва композиция в Нов български университет при Стефан Драгостинов. Член е на Симфоничния оркестър на БНР и Национален музикален театър в София през периода 2011 – 2015 г.

Още в края на средното си образование Иван открива проявява афинитет към старата музика и старинни инструменти.  Започва сам да свири на блокфлейта, а по-късно и на непознатия в България корнет. През 2014 г. посещава майсторски клас по корнет „Historic Brass Studio“ при Гебхард Давид в Бремен и завършва Академията по изкуствата в Бремен през 2019 г. Усъвършенства уменията си в майсторските класове на редица изтъкнати корнетисти като Гебхард Давид (Бремен), Фритьоф Смит (Базел), Уилям Донгоа (Лион), Ламберт Колсън (Брюксел) и Ричард Шеда (Прага).

В настоящия момент талантът на Иван се изявява както в големите симфонични оркестри с валдхорна, така и в камерните ансамбли, свързани с късния Ренесанс и ранния Барок, представяйки уменията си с корнет предимно на територията на Австрия и Германия.