Николай Гинов

Николай Гинов свири на бароково, класическо и модерно виолончело, басова цигулка и виола да гамба като солист, камерен музикант и оркестрант. Репертоарът му включва шедьоври на музикалното изкуство от 17 век до съвременността.

След завършване на СМУ “Добрин Петков” в родния си град Пловдив през 1996 г. под ръководството на Ася Бяндова, е приет в ДМА “Панчо Владигеров” в София, в класа по виолончело на Богомил Караконов. Завършва с отличие магистратура през 2001 г. Стипендия на фондация “Ен Джей Ел” му позволява да продължи обучението си в класа по виолончело на Стефан Попов в една от четирите елитни лондонски консерватории за музика – Висшето училище за музика и драма “Гилдхол”. Там основава клавирно трио “Фройде” и става един от членовете на “Български струнен квартет”.

От 2004 до 2006 г. с колегите си от квартета (преименуван на квартет “Соноре”) специализира камерна музика в Държавната консерватория за музика и сценични изкуства в Щутгарт  при членовете на квартет “Мелос”. Изнася множество концерти като солист, камерен музикант и оркестрант във Великобритания, Германия, Франция, Австрия, Канада, а записите му за Българско национално радио и телевизия, Баварското и Канадското радио са получили огромно признание.

През април 2005 г. музикалната кариера на Николай тръгва по нов път – специализация в сферата на исторически информиранрте изпълнителскаи практики. Учи бароково виолончело при Алисън Макгиливри – първи челист на ансамбъл English Concert по това време. Наградата “Питър Л’Юрей” му позволява да специализира при Дженифър Уорд Кларк – основоположник на школата по бароково и класическо виолончело във Великобритания и виола да гамба при Джонатан Мансън в Royal Academy в Лондон. Задълбочава специализацията си в репертоар от ранния италиански барок за басова цигулка (предвестник на виолончелото) при Джоузеф Крауч. След две успешни години завършва специализацията си в Кралската музикална академия в Лондон през 2008 г., с най-високо отличие. Удостоен е с наградата “Джон Макаслан” и Диплома за изключително изпълнение на заключителния си рецитал.

Същата година участва във фестивала в Монтизи, Италия като континуо челист на “Камерата Серафин”, свири и с “Оркестър от Епохата на Просвещението”. Оттогава е търсен като модерен, класически и бароков челист и гамбист от редица ансамбли и оркестри като Orchestra of the Age of Enlightenment, Baroque Ensemble Lux, London Schubert Players и други. Под  палките на Сър Роджър Норингтън и Сър Саймън Ратъл с ОАЕ концертира в рамките на The Proms и участва в записите на няколко диска със Сър Марк Елдър.

През 2018 г. със Scholars and Gentlemen Ensemble, под ръководството Люк Грийн е поканен на Международния бароков фестивал във Валета, Малта, където изнасят концерт с програма, включваща рядко изпълнявани произведения на Хендел, Морис Грийн и Бонончини. Николай е член на ансамбъла за Японска традиционна музика “Хару Ичбан”.

https://www.asakoogawa.com/baroque-ensemble-lux