Николай Шейков

Постиженията на чембалиста Николай Шейков му носят определения от Бостън Интелидженсър като “превъзходен” и “забележителен”. След публикуването на дебютния му албум със сонати за чембало от Доменико Скарлати през 2015 г. (за Musica Omnia) критиката също е положителна: “един от най-добрите чембалисти на младото поколение”, “обещаващ дебют”.

Николай Шейков учи пиано от деветгодишна възраст и завършва НМУ “Любомир Пипков” в София. Продължава обучението си в консерваторията Ню Ингланд в Бостън, където се дипломира с магистърска степен със специалност чембало. Негов преподавател е Джон Гибънс, участва в редица майсторски класове на Густав Леонхард, Менно ван Делфт, Питър Уочорн, Яп Шрьодер и др.

Основен фокус в работата му е репертоар от 17 и 18 век, но интересите му се простират и до съвременни товрби и композитори от 20. век като: Робърт Бакса, Бохуслав Мартину, Елоди Лаутен, Даниел Пинкам и др. Изнася камерни концерти и участва на фестивали в България и Съединените щати. Инициира провеждането на концертен цикъл за старинна музика към Общински музикален център в Бостън, където е и преподавател.

През настоящия сезон подготвя запис на Баховите вариации „Голдберг“.