Николай Стойков

Николай Стойков – клавесин 

Започва да свири на пиано и флейта на 11 годишна възраст. Срещата с първата му учителка по пиано, Теодора Шипковенска, е определяща за избора му да посвети живота си на музиката.

Завършва с отличие Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в класа по флейта на Мила Павлова, а след това и Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с магистърска степен при проф. Лидия Ошавкова. Между 2010 и 2017 продължава музикалното си образование във Франция. Първо в Консервторията в Страсбург, в класа по флейта на Сандрин Франсоа (първа флейта на Филхармонията в Страсбург), а след това в продължение на три години специализира със световно известния флейтист Патрик Галоа в Париж.

Интересът и страстта към старинната музика го вдъхновяват да учи клавесин и барокова интерпретация при френските клавесинисти Жоел Понте и Виолен Кошар.
 Николай Стойков е носител на редица награди като солист и камерен музикант от различни национални и международни конкурси като „Млади Виртуози“, „Музиката и Земята“, Академичен конкурс „Никола Стефанов“ и др.Николай има разнообразни концертни изяви със солови и камерни рецитали в България и чужбина, както и участия във фестивалите „ppIANISSIMO“, „Нова българска музика“, „Изкуството на барока“ и др.

Реперторът му обхваща многобройни произведения от епохата на Ренесанса до наши дни и твори с убеждението, че същественото за един артист е да бъде уникален и да има истински музикален почерк, така че всеки концерт да се превърне в емоционално преживяване споделено с публиката.