Пламена Никитасова

Пламена Никитасова е родена във Варна. На 16-годишна възраст печели стипендия, с която продължава обучението си по цигулка в Швейцария при М. Карафилова – Пиге и с проф. Фришеншлагер във Виена. Завършва музикалната академия в Женева през 1999 г. Реализира се като солист и камерен изпълнител на фестивали в Лайпзиг, Берлин, Брюксел, Париж, Инсбрук и получава наградата на фондация “Леенхардс” в Лозана.

Срещата й в Амстердам с пионера на исторически информираната интерпретация Яп Шрьодер е отправна точка към специализация в базелската “Скола канторум” по ренесансова и барокова цигулка при Киара Банкини.

От 2014 г. в дискографията на Никитасова са: “Цигулкови сонати от К. Дзукари” (награден със “Златен Диапазон”) , “Цигулкови сонати от Гаспар Фриц”, “Сонати от Бетовен, Равел и Дебюси”, “Цигулкова градина на удоволствията” и др. През 2020 г. получава “Златен Диапазон” за соловия албум със сюити от Й. П. Вестхоф. В него е отразен специфичният й интерес към рядко практикуваната днес позиция на държане на цигулката под ключичната кост и захват на лъка с палец върху жабката, а не върху пръчката.

Като концертмайстор записва повече от 50 Бахови кантати между 2013 и 2017 г. с оркестъра на “Бах фондация” в Сен Гален, под диригентството на Р. Люц. Ръководи проекти на различни ансамбли, сред които и Фрайбургски бароков оркестър.

За Никитасова източно-европейската народна музика е вдъхновяваща, наред с класическия, романтичен и съвременен репертоар.

Свири на цигулка от Себастиан Клоц от 1730 г. в оригинален вид и на съвременен инструмент, изработен от Пиер Далфин (Женева).