Румяна Костова

Румяна Костова (сопран) понастоящем специализира Старинна музика в Кралската музикална консерватория в Хага, Нидерландия, a преди това учи в Музикалното училище в гр.Стара Загора и в Националната музикална академия в София.

Започва занимания по пиано и солфеж в ранна детска възраст и в продължение на десет години се занимава отдадено с народно пеене. Учи класическо пеене с оперната прима Дарина Такова, Като активен участник във Фондацията  и за млади оперни певци се включва в множество музикално-сценични проекти, реализирани на сцените на Държавна Опера Стара Загора (ФОБИ), Държавна фпера Варна, Лятна музикална академия в Созопол, Мартенски музикални дни в Русе. Участва в майсторските класове на утвърдени професионалисти в областта на оперното изкуство: Деда Кристина Колонна, Карло Коломбара, Лучана Д’Интино, Роберто Скандиуци, Гудрун – Сидоние Отто и др.

През 2016 г. дебютира в ролята на Ивет в операта “Лястовичката” на Пучини, а през 2018 г. дебютира на сцената на Бургаска опера в ролята на Сузана от “Сватбата на Фигаро”. Бъдещите ангажименти на Румяна включват дебют в ролята на Илиа от операта “Идоменей” на В. А. Моцарт в Маастрихт, Нидерландия.

Освен на оперната сцена, Румяна пее в различни вокално-инструментални ансамбли, които концентрират вниманието си върху музика от Ренесанса и Барока: Dai monti verdi (София) и Le Bizzarrie Poetiche (Хага). Учи вокално майсторство с Дарина Такова, Катрин Уин Дейвис и Рита Дамс. Като студент в Бароковия департамент на Кралската Консерватория има привилегията да изучава стилистиката на ранната вокална музика с професионалисти в областта, като Тинеке Стеенбринк (Holland Baroque), Майкъл Чанс, Франческа Аспромонте, Паскал Бертан и Джил Фелдман.

Творби от Барбара Строци, Фрескобалди, Дауланд, Монтеверди, Пърсел, Люли, Рамо, Хендел, Вивалди и Бах, със специален акцент върху творчеството на Моцарт, са само част от обширния репертоар на младата Румяна Костова.