София Проданова

София Проданова (цигулка) гради многостранна кариера в различни стилове – от ранна барокова до съвременна музика, изявява се и като импровизатор. Oбучението й по цигулка започва в НУМТИ “Добрин Петков“ в Пловдив при Евгения Ночева. През 2014 г. получава пълна стипендия и място в престижното Yehudi Menuhin School. Там работи с преподаватели като Даяна Галвидите, Джена Шери, Наташа Боярски, Андраш Келер, Алина Ибрагимова, Робърт Левин и др.

От 2017 г. София учи в Guildhall School of Music and Drama в класа по цигулка на Дейвид Такено, барокова цигулка при Павло Безносюк и импровизация с Дейвид Долан.

Сформира струнния квартет Portorius, участва в състава на Arcangelo – ансамбъл за старинна музика и си партнира с членове на някои от водещите оркестри във Великобритания: Академия за стара музика, Оркестър от епохата на просвещението, Англисйки барокови солисти.

Изпълнява по-малко познат класически репертоар с ансамбъл Istante Collective и е сред основателите на Apollo’s Cabinet – група от млади инструменталисти (блокфлейта, цигулка и континуо). С тях участва в програмата на Фестивал за старинна музика в Брайтън, представя концерти в Англия и Австрия, свири на майсторски класове на Морис Щегер, Дороте Оберлингер и Роберт Ерлих. Като импровизатор участва в научни експерименти водени от Imperial College, London & Tokyo Institute of Technology. Участва в проекти на ркестър “Spira Mirabilis“, известен с това, че изпълнява симфонични произведения без диригент.

През 2019 г. София е концертмайстор на лондонския оркестър “Фиделио“. По същото време е солист на Southend Symphony Orchestra. Обучението й се осъществява с финансовата подкрепа на Guildhall School Trust и Kathleen Trust, както и благодарение на лютиерите Ева и Христо Маринови от Кремона-Италия, предоставили й техен майсторски инструмент.

През 2021 г. с ансамбъл Арканджело записва два албума: с контратенорът Тим Мийд (арии от Вивалди) и с виолончелситът Никола Алтщед – концерти от Бокерини. Със същия ансамбъл концертира в Уигмор Хол, Лондон с Вероника Еберле и Барнабас Келемен.