Томà Илиев

 

Томà Илиев – цигулка, виола д’аморе е сред най-търсените и изявени музиканти в сферата на историческoто изпълнение в Съединените Щати. Той е част от камерния ансамбъл за старинна музика „Соннамбула“, който е първият и единствен ансамбъл за старинна музика, получил резиденция в престижния музей за изкуство „Метрополитън“ в Ню Йорк през сезон 2018-2019 г.

Той е регулярен солист, помощник концерт-майстор и камерен музикант в Портландски Бароков Оркестър. Други състави, с които има редовни или сезонни участия са American Bach Soloists и Philharmonia Baroque Orchestra – Калифорния, Trinity Baroque Orchestra – New York и Clarion Music Society – Ню Йорк, Orchestra of the Age of Enlightenment – Лондон, Les Arts Florissants – Париж, Seattle Baroque Orchestra – Сиатъл, Pacific Baroque Orchestra – Ванкувър.

Носител е на наградата Криста Бах-Маршал от международния конкурс „Leipzig International Bach Competitionпрез 2014 г. и е победител в концертния конкурс на Indianapolis Baroque Orchestra през 2013 г. В последните години се изявява на международните фестивали: Caramoor Summer Festival, Norfolk Chamber Music Festival, American Bach Soloists Festival, Berkeley Festival and Exhibition, Dans les Jardins de William Christie.

Томà Илиев е роден в София и завършва НМУ „Любомир Пипков“. Получава бакалавърска и магистърска степен от Университета в Индиана, в класа по цигулка на проф. Кеворк Мардиросян и по барокова цигулка на проф. Стенли Ричи. Завършва специализация по исторически информирано изпълнение в Джулиард, Ню Йорк, където получава възможността да учи и музицира с някои от най-известните изпълнители в тази сфера: Моника Хъгет, Рейчъл Поджър, Масааки Сузуки, Джорди Савал, Уилям Кристи, Ричърд Игър и други.

Освен в естествената си роля на цигулар, той има участия на виола д‘аморе, виола да гамба и барокова виола, а в последно време и на клавесин.

Изпълнения на Томà Илиев:

https://tomailiev.com/fbclid=IwAR1iwo1eWs0SBiYQlD6TUq4bvCuvRrjPorSpSI1ghAMi9BouIJzscmvLad8#/video