Зефира Вълова

Зефира Вълова е сред водещите български изпълнители на барокова цигулка с международна концерта дейност. След завършване на НМА „Панчо Владигеров“ в класовете на проф. Йосиф Радионов и Стойка Миланова се насочва към исторически информирано изпъление на бароков, класически и романтичен репертоар. През 2011 г. завършва Амстердамската консерватория при Луси ван Даел – един от пионерите в сферата на старинната музика, където обхваща репертоар от ранния италиански барок до творбите на Бетовен и Шуберт.

Концертната дейност на Зефира Вълова като концертмайстор е свързана с Камерен оркестър „Орфей“ (от 2001 до 2003 г.), Оркестър на Класик ФМ радио (от 2003 до 2008 г.), Фестивален оркестър София (2007-2008 г.).

Като член и концертмайстор на Бароковия оркестър на Европейския съюз 2008 – 2015 г. среща най-големите имена на бароковата сцена, като Ларс Улрих Мортенсен, Рой Гудман, Тон Коопман, Енрико Онофри в концертни турнета из цяла Европа.

От 2011 до 2015 г. концертира като солист и концертмайстор с Les Ambassadeursмеждународен оркестър с диригент Алекси Косенко (Франция). За компактдискът им с концерти от Антонио Вивалди критиката е единодушна: „Зефира Вълова свири убедително, красноречиво и с благородство, а орнаментите са изваяни с извънредна лекота“.

От 2016 г. е концертмайстор и солист на оркестър Il Pomo D’ Oro (Италия), с който свирят в най-престижните световни зали съвместно с Максим Емеляничев – диригент и чембало, Джойс Ди Донато – мецосопран, Якуб Юзеф Орлински – контратенор, а с Франко Фаджоли (контратенор) записват два албума за Дойче грамофон с арии от Хендел и Винчи под музикалното ръководство на Вълова. Тя е солист и гост-концертмайстор и на Хелзинкски бароков оркестър с диригент Аапо Хакинен.

От 2016 до 2018 г. дирижира Софийска филхармония: „Коледни кончерти гроси“, „Вивалди – con molti strumenti“, „Бах и Телеман – цигулкови концерти“ , „Наследството на Вивалди – жени композитори“ и „Концерти от Дармщат“.

През 2017 г. получава наградата на Алегро Виваче „Музикант на годината 2017“ за активна творческа дейност, a през 2020 е отличена с първа награда на международния конкурс за барокови цигулари „Хозе Ерандо“.

От 2007 г. инициира и провежда първия по рода си в България ежегоден фестивал „Изкуството на барока“, който от 2009 година е част от Столичния културен календар. Поощрява интереса на българските изпълнители, като ги включва в състава на създадения и ръководен от нея Фестивален ансамбъл. Изпълнява премиерно за България десетки творби от 17-18 век. Организира майсторски класове на международно признати изпълнители. Провежда редица образователни концерти за деца в училищна възраст. Създава нова дисциплина в към инструменталния факултет на НМА „Панчо Владигеров“ – Старинна камерна музика.

През 2021 г. записва компактдиск с концерти за цигулка с Il Pomo d’ oro, изнася концерти в Париж, Хамбург, София, Монпелие, Хелзинки и др., а редица такива в Азия и Южна Америка са отложени

Зефира Вълова е свирила с редица оркестри за исторически информирано изпълнение на престижни фестивали в Европа и България. Записва компактдискове за десетки компании като камерен изпълнител, солист, концертмайстор и диригент. Реализира записи за БНТ, БНР, Полското радио, Mezzo tv, Arte tv, TV 1 и др.

От 2011 г. свири на цигулка от Лоренцо и Томазо Каркаси, Флоренция 1760 г., предоставена й от фондация Jumpstart Jr.